Kunstschilder W.J. Ballendux

- Kennismaken - - Boerderij Taferelen - - Bossen en Landschappen - - Dorpsgezichten - - Molens - - Schepen - - Stadsgezichten - - Strandgezichten - - Zeegezichten - - Laatste Werken - - Tegeltableaus Delftsblauw - - Verkocht - - Informatie -

Welkom op de website van Wim Ballendux.

(1929-2015)
Tot onze spijt moeten wij u mededelen dat Wim op 86-jarige leeftijd is overleden op 5 juni 2015
Een kunstenaar is heengegaan, maar zijn prachtige werken zijn een mooie herinnering aan Wim, waar we allemaal van blijven genieten.
Ik hoop dat u, in de nagedachtenis aan Wim, met veel plezier door zijn tenstoonstelling wilt blijven wandelen.

Klik op foto voor groot formaat 

~~~~~~~~

Het verhaal van Wim Ballendux

Mijn naam is Wilhelmus Jacobus
Ballendux en ik ben geboren in 1929 te Utrecht.
In 1930 zijn we verhuisd naar Amsterdam-Oost en ik bezocht daar de Openbare School. In 1938 zijn we verhuisd naar Woudenberg. Toen in 1940 de oorlog uitbrak, zijn we gerepatrieerd naar de Wieringenmeer, vanwege het oorlogsgeweld bij de Grebbenberg. Na onze terugkeer was het huis leeggeroofd. In 1942 zijn we weer terug gegaan naar Amsterdam en daar hebben we een vreselijke tijd meegemaakt in de hongerwinter van 1944-1945.
Na de oorlog in 1945 zijn we verhuisd
naar Bussum.
Ik was toen 17 jaar en geld voor de tekenacademie was er niet.
Dat betekende helaas geen opleiding

~~~~~~~~~

In 1946 ben ik begonnen als leerling Plateel- tegelschilder in Hilversum. Dit duurde tot 1949 omdat de militaire dienst zich aanmeldde. Ik werd gelegerd in ’s-Hertogenbosch en daar heb ik mijn vrouw An leren kennen.  

Na mijn diensttijd ben ik in 1951 als tekenaar in de reclamewereld terechtgekomen en drie jaar later zijn An en ik getrouwd in Bussum.

In de periode 1963-1979 heb ik gewerkt als Titel- strip- trucage en tekenfilm tekenaar in de bekende Maarten Toonder Studio’s. Dit was gelegen in het mooie eeuwenoude kasteel “Nederhorst”in het plaatsje Nederhorst den Berg.
In die periode heb ik de Christiaans Huygens wijzerplaten ontworpen en meegewerkt aan de bekende tekenfilms “Asterix en Cleopatra” en “Zwelgje” met Ollie B. Bommel en Tom Poes.
 ~~~~~~~~~

In 1980 ben ik samen met mijn vrouw naar het waterrijke Friese dorpje Echtenerbrug vertrokken. Daar heb ik mijn oude beroep van plateel- tegelschilder weer opgenomen. Ik heb niet alleen geschilderd maar bakte en glazuurde vele tegeltableaus in delfstblauw voor binnen- en buitenland. Tientallen jaren geleden heb ik dit vak afgesloten met een kolosaal Delftsblauw tegeltableau in vier delen, voorstellend de vier jaargetijden, Lente, Zomer, Herfst en Winter.
De totale lengte aaneen gesloten is ca. 3,50 meter en dit is een gedetailleerd en uniek stuk werk.
~~~~~~~~~

Na vele museums te hebben bezocht, werd ik geïnspireerd door de charme van de taferelen van Middeleeuwse voorstellingen en levensgewoonten, gemaakt door bekende kunstschilders van de Haagse- en Amsterdamse school.
Ik heb deze taferelen in vergrote vorm uitgebeeld in Acrylverf in verschillende formaten, variërend  van ansichtkaart tot doeken en panelen van
45x 50, 60x80 en 100x120 cm.
Hierin zit mijn eigen inbreng van frisse, heldere en sfeervolle kleuren. 

Ik hoop dat u door deze website een beetje een indruk krijgt van al mijn werken en ik wens u heel veel plezier bij het bekijken hiervan.


 Laatst bijgewerkt 20 augustus 2015
Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK